hikss mcm laa bertemu apa yea. dok jumpa ikan yg aku idam2 kan selama ini. ikan patin!!! ada satu kedai kt pasar dkt area sini yg menjual ikan ni. beli laa sekor je dlm stgh kilo cmtu.
hmm sekarang ni tinggal nak masak jelah. esok weekend leh la aku masak. lauk leh buat buka campur sahur sekali. reti ke aku nak masak nih. sb mmg tak pernah masak ikan2 sungai & tempoyak ni. iskkk tawakal jelah dan kena tanye chef pakar dulu laa.
:D
:D
5 comments:
ermmm....masalahnya beli ikan kat KL ni..semuanya yang ternak..kalau beli kat Pahang..dpatlah ikan segar-segar..takderlah hanyir sangat..
kalau nak masak benda yg ada tempoyak..gaulkan tempoyak/bahan tumbuk ngan ikan tu semalaman..at least kurang sikit hanyirnya...
umimia,
thanks for the tips. kalo tak mesti dok ikut bulat2 apa yg resipi dok ckp kan.
welcome to my blog! :D
Tempoyak ikan patin caraku
cili merah
cili padi
kunyit
daun kunyit
garam
gula
amik blender, masukkan cili merah + cili padi + kunyit + tempoyak + air 300ml. Pastu blender sampai sebati.
Masukkan dalam periuk.
Amik daun kunyit, hiris halus2 macam buat bunga rampai. Nanti kalau aku kawen, ko jangan pulak buat bunga rampai dari daun kunyit ye nok. Lepas hiris halus2 tu, masukkan dalam periuk tu tadi.
Pastu letak garam & gula. Pastu idupkan api dapur gas. Pastu tu kacau sampai mendidih. Pastu masuk kan ikan. Biar mendidih lagi. Jangan godek2 sangat nanti hancur ikannya uols.
Pastu, tunggu azan maghrib, pastu makan.
Sekian. Terima kasih.
Pastu idupkan api dapur gas <--ooh kena idupkan api ye uols. ingatkan tak payah td heheh.
thanks for the recipe uols!
Eh.. mestilaaaa kena idupkan.. kalo tak idupkan.. cemana nak jadi ;-)
Post a Comment