hari ni kita belajar masak2 ye kawan2. resepi dasat dr negeri omputih - prawn drown in white mud tajuknye yea. ngeri kan? siap lemas2 bagai.
memula bahannye of koz laa kena ada udang sb dah namanye prawn. dibersihkan dr jangut dan sesungutnya ittew. aku guna udang agak besar so terpaksa potong kecik2 sket (adoi sygnye otak udang yg lemak dan berkrim tuh iskk).
then kita tambah white mud berupa tepung gandum cap sauh yea. kenapa sauh? sb sauh tu ada ala2 kapal/air/lumpur semua kan. harus lah! kalo cap lain boleh gak tp kureng efek laaa.
masa buh tepung tu buh sekali ngn scallions, bean sprouts, sedikit garam dan sedikit soda bicarbonate utk lebih mengebukan dan memuluskan masakan anda menjadi seperti org yg masak. kalo korang tak gebu toksah buh soda tuh. tak sesuaizzzz.
then gaul sebatikan campuran tu, panaskan minyak dan goreng2 laa iye. abaikan minyak yg agak berbuih tu sb minyak adalah bekas goreng telur. cisss kantoi2.
dan kalo dah kering tu angkat laa yea. jadiklah mcm gambar tuh. haaa...itu lah dia yea puan2… prawn drown in white mud. atau lebih saintifik dan boombastic dgn nama komersialnye cekodok udang.
lepas tu dimakan dgn pencicah seperti sos cili life yea puan2. kalo sos cili lain tu dah kena buh tajuk lain tu. ai don’t loike ok!
utk mereka2 yg dah terlalu rajin mcm aku ni, kalo dah bancuh bnyk sila masuk dlm bekas dan simpan dlm fridge. esok ko nak mkn goreng laa, tak abis simpan, dan goreng lagi bila perlu dan begitulah seterusnya. tp jgn laa lama yea, sb nnt prawn tu akan lemas terus ngan ko ko sekali. tak bagus camtu.
so apa lagi, sila laa cuba!
memula bahannye of koz laa kena ada udang sb dah namanye prawn. dibersihkan dr jangut dan sesungutnya ittew. aku guna udang agak besar so terpaksa potong kecik2 sket (adoi sygnye otak udang yg lemak dan berkrim tuh iskk).
then kita tambah white mud berupa tepung gandum cap sauh yea. kenapa sauh? sb sauh tu ada ala2 kapal/air/lumpur semua kan. harus lah! kalo cap lain boleh gak tp kureng efek laaa.
masa buh tepung tu buh sekali ngn scallions, bean sprouts, sedikit garam dan sedikit soda bicarbonate utk lebih mengebukan dan memuluskan masakan anda menjadi seperti org yg masak. kalo korang tak gebu toksah buh soda tuh. tak sesuaizzzz.
then gaul sebatikan campuran tu, panaskan minyak dan goreng2 laa iye. abaikan minyak yg agak berbuih tu sb minyak adalah bekas goreng telur. cisss kantoi2.
dan kalo dah kering tu angkat laa yea. jadiklah mcm gambar tuh. haaa...itu lah dia yea puan2… prawn drown in white mud. atau lebih saintifik dan boombastic dgn nama komersialnye cekodok udang.
lepas tu dimakan dgn pencicah seperti sos cili life yea puan2. kalo sos cili lain tu dah kena buh tajuk lain tu. ai don’t loike ok!
utk mereka2 yg dah terlalu rajin mcm aku ni, kalo dah bancuh bnyk sila masuk dlm bekas dan simpan dlm fridge. esok ko nak mkn goreng laa, tak abis simpan, dan goreng lagi bila perlu dan begitulah seterusnya. tp jgn laa lama yea, sb nnt prawn tu akan lemas terus ngan ko ko sekali. tak bagus camtu.
so apa lagi, sila laa cuba!
10 comments:
lu bilang cekodok..?
tak johor la lu ni...
uittt.....sngat sedap gamaknyer tuh! tapi resipi xleh ke dipanggil...cekodok udang insted of..wat?? pron draun in tepung? wakakakakkaka
perghhhh! ala2 nigella lawson gittew..! hiks!
eddie,
kang gua sebut jemput2 udang ramai yg tak paham. so kena guna nama yg unibers gitu. ehhh..unibers? hikhik
afiq,
tak gemer laa panggil nama cekodok. kata nak feel2 nijela losen.
adibah,
yea nok. ni pun aku buat sb tertifu dgn dia. nama resipi kemain sekali tgk hanyalah cekodok saja yg dibuatnya. cuma mek punya tak memabukkan laa sb tak letak arak. sekian.
letak air sireh pun leh mabuk kot nok?? wakakakakak
kalo letak dah kna tukar nama laa nok. tak sesuaizzzz!
tenkiu teacher!
lily,
same same.
Post a Comment