Friday, October 15, 2010

suka makan seafood? meh baca ni...

sekarang ni idea utk memblog aktiviti adalah suam2 kuku so biar aku cerita pasal isu semasa jelah yea :p

pagi tadi ada tengok MHI, diorang memperkatakan tentang seafood di malaysia yang mungkin boleh pupus. according to SOS (save our seafood) website :

In 2010, Malaysia's per capita consumption (seafood laa ni) is expected to increase to 56kg and with a total population of 28.3million, we would have consumed more than 1.58 billion kg of seafood in 2010 alone.

dasat tak dasat?

korang baca laa website diorang tu untuk maklumat lanjut. kata depa, antara yang menyebabkan kepupusan haiwan lautan ni adalah cara penangkapan oleh nelayan yang boleh membahayakan hidupan-hidupan di dasar laut tu.

dan mereka juga mengadakan kempen dan mengeluarkan pamphlet untuk semua pengguna yang gemarkan seafood (macam aku). tak sure laa bleh dapat kat mana, tapi korang boleh jugak download dari --> sini.

makanan yang digalakkan untuk kita makan adalah spesis yang ditangkap dengan cara selamat. ianya kt column yang kaler hijau macam ni :


yang kaler merah pulak yang patut kita elakkan.


korang tengok betul-betul yang dalam kaler merah tu. sedap woo masak 3 rasa, sweet sour semua. nanges....sob sob sob.

tapi sesekali tu ok laa kot kan :p



p/s : ini bukan entry berbayar...

1 comment:

ken said...

yeah.. must save the sea-life too!