Wednesday, June 10, 2009

cerita on last day

awal pagi aku dah bangun dan tgk tv infortainment.


then turun bekfes kt cafe kt bwh. tpt makan dia sgt laa cantik pada hemat aku. yelah hotel kt jakarta nih selalu agak seram2. mungkin sb tpt ni baru kan. ai loike. sok kalo ada geng definately aku akan ajak stay kt sini. kalo sorang2 idak lerrr.


hidangan utk mkn pun ada beberapa. tp aku amik yg biasa2 jer. kang cik mun-mun kang payah lak.


lepas mkn seawal mungkin aku pegi ke pasar tanah abang. sgt best sebenarnye sb dari hotel bleh jln kaki je kesana. masa dkt2 ngan area hotel aku berani lg utk snap2 amik gambar. tp bila dah dkt area pasar aku wat bodo jer.


sayang sebenarnye tak amik gambar suasana tempat yg dinamakan pasar senen tu. dia bukan dibuka pada ari senin tau tp nama kawasan tu senen. very meriah and colourful. kalo berdua tu confirm aku dah keluarkan kamera dah tp ni sensorang. lebih pada risaukan keselamatan aku je sebenarnye sb org tau kita tourist diorg akan serang.



dan memula tu aku sampai di tanah abang blok F. dia dok jual more on tudung2, baju2 siap etc. tp since masa yg tak mengizinkan aku tak tgk belek pun tpt tu. aku terus ke blok A yg jual tekstil.


dan walaupun sorang kt tanah abang tu, berejam gak aku amik masa dok membelek2 apa yg patut. berjuta2 gak abis disana.


dah abis tanah abang apalagi balik ke hotel dan kemas2 luggage. setelah dikemas beg aku tidaklah sekembung mcm yg naik tren aritu. dan aku pun dah mintak mas taksi yg bwk aku pegi ke plaza senayan tu dtg amik utk ke bandara (airport) dlm kol 2 ptg.


spt yg dijanji taksi tu dtg tepat pada waktunya. kebetulan lak masa tu ramai yg check out sibuk nak amik teksi yg aku order tu. sib baik laa dia kata sudah janji sama mbak itu ngak bisa ambil org lain. huh...kalo takkk????


dari jakarta ke airport dia agak jauh gak. amik teksi pun aku kena dlm rp100.000 gak tak termasuk tips. dan airport tax di soekarno hatta airport adalah sebanyak rp150.000. huh...lenkali kalo nak balik baik dari bandung aja. teksi cuma rp30.000 dan tax rp75.000. duit yg lebih tu bleh beli kain atau telekung yg cantik kan.

dan aku cuma ekses bag sebanyak 3 kilo jer. caya tak? caya tak? hikhik. aku dah beli beg lebih pun masih tak cukup. ke lenkali aku kena check in 2 beg yg beratnya 25kg each? gilo!


sampai kt airport gak airasia mengumumkan kelewatan kapalterbang sebnyk 20 minit dari tarikh yg dijadualkan. apsal laa 20 menit, kalo 2 jam kan bagus. leh aku dpt tiket pree pegi lagi ke sini wuhuuuuu.


since this is my 1st time berangkat balik dari jakarta, so aku adalah mcm ala2 peghak sket. masuk2 leh duduk2 dulu tuh padahal kaunter dah bukak. alaaaa....lambat lg tuh.


dlm kol 9 camtu flight pun bertolak. kali ni dpt naik airbus dan aircond adalah sgt sejuk. tp baru2 pun bunyi dia sgt seram daaa.


so... byebye jakarta dan nantikan aku lagi deh! hikhik.


2 comments:

suezensuzanna said...

owh...best kan jln2 kat c2

linn said...

uishhh...mmg best. feels like home gitu hehe. tp kt bandung serem sket laaa.