Tuesday, May 19, 2009

cerita sedih dikala dintis 2

sambungan entry pg td nih.

budak mekanik yg park keta aku nih jenis tak btolkan tayar ok. dia park sambil tayar tu berpusing lagi. tp thanks to him sb cara dia park tak betul tu telah melihatkan aku dgn tayar dpn yg dah kuar benang.

ni contoh ye. idak laa melampo camni sekali

AGAIN????

masa bln 2 aritu aku tukar 2 tayar belakang ni dpn plak buat hal. tayar dpn ni pun harus laa disebabkan aku yg ske bli tayar2 2nd hand. kedai nyonya yg selalu aku pegi tu jual tayar toreh. cis...cis...cissss.

dah laa tgh2 bulan weh. tokey kedai tu kata tayar sebijik rm160 camtuh. tanya dia tayar 2nd hand yg elok sket pun dia jual dlm rm100+ sebijik. cuma condition dia better , bunga bnyk dan tak toreh.


aku tawar lg utk 2 bijik tayar yg less than hundred sb dlm purse cuma ada rm200 je. dia bg laa rm90 utk 2 biji & explain pasal tayar tuh. hmm bagus laa cina ni berniaga & kurang tipu. so tukar lah aku tayar 2 bijik lg. 2nd hand lagik. isk iskkk...



agaknye aku kena tukar tayar mcm kt bwh ni kot :


tahan lama dan tahan lasak. sesuai utk apa juga keadaan. hmmmm.. bila laa nak dpt bonus nih. boss...bonus bila boss? nak tukar tayar nih!


12 comments:

ASMT said...

mahal gak eh rege tayar kat pasir gudang. tayar secondhand alrite la utk jalan dekat dekat kan, kalau long distance driving kena ati2 kut sebab selalu dengar tauke kedai tayar cite, tayar perfect condition selama 3 tahun je dari tarikh dihasilkan. tak tahu betul ker tak, ada sapa tahu leh ulas lanjut...

adibah said...

nok,

beli je tayar macheline <-- betul ke ejaan ntah

2 bijik = 350 bleh tahan 3 tahun nok..

aku pun nak kena tukar tayar belakang.. tapi nantilah kena refer balik kat entry lama tu.. nak recall balik.. how to do it.. sebab skrang ni kena buat sendiri.. *sigh

linn said...

ASMT,
btul laa tu tayar patutnya diguna dlm masa 3 thn. tp tayar yg mahal tu dia mmg masih baru, bunga pun cuma sket je terjejasnya.

linn said...

adibah,
alaa mecelin ke gudyer ke sime-taye sekalipown sama je nok dia nye jangkahayat. tgk org yg bwk je camne & jlnraya.

apsal nak tgk entry2 lama? kan ada pakar kenderaan bersama2 uols. kan?kan?kan?

ASMT said...

2 bijik = 350 ..<----ni termasuk kos alignment dan valve aloi lah

tayar dunlop same size abt 145 je sebijik tahun 2009..kat kajang simpang balak lah..last week nyer price

linn said...

erkkkk...keta saya ngan keta dibah saiz tayar adalah tak sama. keta saya adalah saiz lori balak laaa.

Ungku Nor said...

masa ni la kita mula berangan kalo la daun kat pokok buleh tukar jadik duit kertas..huhuhu

adibah said...

Nok.. aku nak tanya nih... uols amek gambar tayar ka atau gambar 2 orang lengchai ittew? Adakah mereka ittew seperti LeeHom & Jerry F4?

linn said...

kak ungku,
bukan daun je kak tp semua benda hikhikhik.

linn said...

adibah,
haiyooo... kalo mcm leehom harus aku dah mintak gambar berdua nok. takat belakang2 tu maksudnya mcm pembawak beg leehom laa tu ekekeke.

cokolat said...

alahai tayarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!
ketar2 dah tangan aku ni nak kena kuar duit ujung bulan ni.. huhu!!

linn said...

takpe nok cuma ketar2, blum pensan lg kan? hikhik.