Friday, May 22, 2009

makan penyetan lagi

penyetan lagi hikhik.


tp kali ni kt kg pasir putih, pasir gudang jer. kedai ni indonesian punya. sebenarnye kt area kg pasir putih ni, commercial area dia mmg ramai gila rakyat indon. mungkin sb kt sini kan dkt dgn laut. kebanyakan kedai pun dimonopoli oleh org dia jer.


kedai ni namanye "warung top 10". suasana kedai mmg mcm kt indo dah aku rasa. dgn papan dan batu bata, pelayan pun ckp indon. iskkk sejibik laa feel2 mkn kt jogja. keadaan kedai2 lain pun mcm kt sana ok. haiyooo..bila la nak ke jogja lg nih!


kt sini menu yg dioffer ada few jugak, tp yg popular penyetan ayam dan lele. lele tu ikan keli yea uols. dan diorg gak bg kuah lemak yg dipanggil kuah "pecel". alaa kan kadang kt pasar mlm org jual pecel lele tu. haa menda tu laa yg dia jual.


since dah mcm suasana indon kt situ aku try order es jeruk peberet aku. sekali tak jual daa. diorg dok gelakkan aku ada laaa. cissss! lenkali kalo nak jual restoran ala indon kena laa jual es jeruk. last2 aku order es jeruk kasturi sajor (walaupun sebenarnye aku order teh o ais) cemana tuh?


food dia so-so je pada pendapat aku. ayam ok laa digoreng garing. tp ikan sgt sedih laa. mungkin sb ramai orang kot aritu sb warung penyetan satu lg tutup. kalo tak biasanye aku akan mkn ikan keli sampai ke titisan tulang yg terakhir.


kuah pecal dia pun so so je. aku berani ckp gitu sb aku penah rasa kuah pecal yg super duper sedap walaupun masak campak2 je. mana lg kalo bukan mak yam punya penangan. nnt kalo rajin aku masak aku tepek sini yea. memanjang kalo rajin tp entry mkn2 semua dari kedai ngeh ngeh ngeh.


dan pada pendapatan aku yg rendah nih, penyetan kt banafe lg sedap kot. so nak rasa penyetan? jom jom.


6 comments:

cokolat said...

dasatkan dowang? cer ko imajin.. dowang dtg mesia tewos bleh bukak bisnes.. maju lak tu. kita rakyat mesia sendiri ni pon merangkak2 nak bukak bisnes.. dowang sangat mudah!

ko gi cokit.. ala2 mcm jogja gak tu!

linn said...

tulah. aku pun heran apsal majlis perbandaran tak cekup diorg kt sini. mungkin ada kekebalan kot tak tau laa plak.

cokit? lama gila tak sampai sana. seingat aku last sekali ke cokit masa nak survey trafik time study dulu.

adibah said...

pecel lele dia tak sodap ye nok?

linn said...

kureng sket laa sb mek dah mkn yg lg sedap khann. tp mek IT suka plak. lain2 taste kot kan hiks.

daydeck86 said...

da la wei
kang ada orang indon masuk blog ko nih mau gaduh kang

jom ar ikut aku g jogja next year
wakakkaka

linn said...

amboi ko....saja nak mem provoke aku laa tu. kang aku ikut kang terus namanye bwk rombongan cik kiah.

pst..pst...bln berapa pegi nok? kang pass laa nota jogja kt aku yea. mana tau kot aku nak repeat paper jogja sok.