Monday, May 18, 2009

kisah semasa mendaftar sekolah

kisah ni masa ari sabtu aritu. dlm dok tunggu2 turn, then bila tiba turn aku, ada sorang akak ni dtg kt kaunter yg sama.


A : dik jap yea (refer kt aku).
A : en H akak nak tanye ni apsal modul akak dlm english ?
H : akak ambil subject ABC ?

A : btol, tp akak amik semula paper ni sb aritu akak sakit tak dtg exam.

H : akak dah ambik lepas setahun kan?
A : haa..mmg dah lepas setahun. ingat nak amik semula sem ni.

H : kita punya rule kalo tak amik exam kena duduki semula dlm masa setahun, kalo dah lebih kena masuk kelas semula kak.

A : so ni akak kena masuk kelas lg laa ni?

H : yea.
A : tp module dlm english laa. dulu kan dlm BM?

H : start last year lagi semua subject kita baik sijil, dipoma ke degree dah dlm english dah. master mmg laa kan.

A : abis kalo dulu akak amik BM kalo akak nak jwb dlm BM boleh ke?

H : kena laa ikut rules sekarang kak.
A : laa kena belajar balik dlm english laa yea?

H : ye kak.

A : alaa lecehnya...



aku rasa ni sama gak kesnya masa maths & sains kt sekolah ditukar dlm english. ramai bebeno yg tak suka. yelah...dulu dah sedap2 belajar dlm BM sekali nak amik sekali lg dah tukar bahasa.

bila pikir2 aku rasa amat bersyukur sb masa degree dulu kt uitm yg mmg hampir semua subject adalah dlm english kecuali tamadun islam dan ko-kurikulum. walaupun english aku ni tahap alif ba ta dan merangkak2 je tp boleh laa gak utk nak study, wat assignment & presentation tuh.

peringatan utk aku : kalo MC tu cepat sket amik paper tu balik. dlm masa setahun je taw. sok kena masuk kelas balik baru padan mukaku.

nok... tolong ajarin aku finance nok!

6 comments:

AfiQ said...

uhuhu sekse tol batin makcik tu haa...
sian..
moge dirimu tabah makcik!

adibah said...

nok,rasanya paper finance kalo blajar bahasa omputeh lagi senang pahamnyer nok.. *gittew..

linn said...

afiq,
makcik tu kata "mekasih nak". haa gitu!!!

linn said...

adibah,
mek tak dpt bayangkan kalo nak belajar even utk basic accounting mcm imbangan duga, kunci kira-kira. nanges nak carik kamus nok. so...amacam finance? bleh jadik tutor? hikhik.

ASMT said...

selamat belajar dik (refer kt ciktipah).

linn said...

ek eleh....