Wednesday, May 13, 2009

kacang pool

korang penah makan kacang pool tak?

memula dulu aku dok bayangkan kacang pool ni mcm kacang kuda rebus tu. kalo makan pun mkn direbus2 mcm kacang tu lah kan. sekalinye tidak sama sekali.


aritu masa nak tumpang kak shida ke larkin utk pi kl tu dia ajak aku singgah kt satu tempat nih. aku tak ingat laa nama tpt dia tp dkt balai bomba katanye. kt sana aku try makan kacang pool nih.


kacang dia mmg laa bih kurang kacang kuda tp makanan yg fofuler dgn nama kacang pool kt jb ni adalah spt di bawah :


bleh didapati di kedai kacang pool haji katanye. kacang tu diblend dan dimasak jadik pencolek utk roti bakar tuh. makan dgn telur mata kerbau dan diletakkan lada utk sapa2 yg rasa kurang pedas dan limau kalo rasa kurang masam.


katanye ni makanan dari timur tengah? tak pasti laa aku. dan kata kak shida lg cuma kedai ni je yg ada jual kt sekitar jb. korang nak tau lanjut bleh klik-klik kt website dia nih.


makan roti plak dgn cendol yg syiok.


nak rasa? meh laa dtg ke jb. kedai ni dkt bebeno dah dgn terminal bas larkin.


10 comments:

AfiQ said...

dan aku blom penah rse kacang pool inii....
sekian*

linn said...

haaa...blum terai? jom ke jb utk terai ni. meh!

eddie dewanaga said...

ni arab style beb, kat singapore memang top...

separuh tempat, kacang tak blend, sebijik2, dia ni macam baked beans yg kita mkn tu laa...

kedai2 sebelah bomba larkin tu memang top, satu jb kenal,
lu kena try abc ice cream dia...

kat kl area taipan ada satu restoran singapore pun ada jual kacang pool ni...

gua punya kacang pool mesti extra lada hijau dan bawang, telur 2 biji... hehehe, just in case.

*lu mengadu dgn kak ungku ye, hahaha... tak pasal2 dia nak debik gua.

:(

ASMT said...

dah alang-alang nak dtg KL tu kan, tapaw lah satu..bawak sini...buleh giteew?

linn said...

eddie,
satu jb kenal kedai tu? apsal gua tak tau plak? hahaha. gua tak fancy laa beb abc ada ice cream. abc biar abc jer.

kak ungku tu nak debik sb lu nak monteng kerja laa. wa cite pe?

linn said...

ASMT,
takleh tapau laa nnt basi. lgpun mkn kapkek lg sedap pe dari mkn kacang pool. hikhik.

Ayu Jaffar said...

baru tgk akak maria mkn kt jenjln cari mkn kat usj ahad lepas ....hu huh nk try sgt nie....tangkap leleh weiiii tapi nama makanan nie aku tak ingat lak pulak :p

adibah said...

Alo... apa barang citer2 kat sini.... Citer je tak guna beb!! Turun kl nanti bawak ler...!


*larikkkkkkk

linn said...

ayu,
nama makanan tak sama ke yu? wahhh..ada bnyk laa plak namanye yea.

linn said...

adibah,
apa barang lak nak bwk2 kl. turun jb laa baru cara.