Wednesday, April 1, 2009

dah beli ketam tak reti2 ke masak ketam plak

kannn???

aku masa beli ni tingin bebeno nak masak lemak cili api tp since kalo masak lemak aku akan makan nasi, so dlm pada nak balik tu dipikir-pikir-pikir dan finally decide utk masak ketam kari.

bila sebut ketam kari ni yg harus terngiang2 dikepala adalah ketam kari apek kedai tepi sekali kt batu feringi tuh. ketam yg meveles dan superb sekals!!

cari2 kt internet takde plak resipi yg bleh diikit utk disamakan ngan ketam apek tuh. last2 aku main campur2 resipi dr tenet yg aku dapat dan alter mengikut sukati aku.

so bahan2 dia adalah seperti berikut :-


ketam (of koz laa kan), bawang merah, bawang putih, halia, serai, serbuk kari, serbuk cili, santan, tomato, air asam dan telur. oh..jgn lupa minyak utk menumis dan rempah berkawan2 tuh (kayu manis, bunga lawang & the geng lerr).


serbuk kari dan serbuk cili dicampur dulu utk dijadikan paste.


tumiskan rempah berkawan2 tu, masukkan bawang etc tu semua, alaaa...mcm masak kari laa,.cuma aku kurangkan air sbb takmo kuah sgt. bila dan bau masukkan ketam dan biarkan sampai dia masak. pecahkan telur utk pekatkan. oitttt....garam jgn lupa lak. aku tak buh lak yea dlm bhn2 tu td.



dan taraaa....masak laa ketam kari ala2 apek feringgi aku. ye ye je kan mcm apek tuh. kalo dia tau mesti marah. dan ketam itu adalah diratah je camtu. lagi sedap ok nok dari ketam kt senibong aritu.

hikhik.

10 comments:

adibah said...

secara oral je memberitahu tak guna nok!! sila masak dan bagi mek testing dulu!! gittew..!

owh my god... i miss that ketam apek badly!!!!

linn said...

camne nak bg test kt uol, ketam dah abis dah kt laut sini. hahaha alasan yg bernas sekali!

me pown miss that apek laa nok. jom penang!

chronicles of angelzz said...

lately nie iollss pown asyik masak kt umah sajorkkk...

hurm musim masak memasak ke uollss??

linn said...

yezzz uols. musim masak2, makan2 sampai buntal namanye. ni sume gara2 nak peksa laaa nih!

ummifirzanah said...

sedap nyer kak linn..
.mlm ni mmg menu ketam ni..(edisi perabih stok sbl balik kg lusa) tiru resepi ea kak....tp geknya bleh x ketam masak cmni layan ngan spageti?? sbb smlm punya spageti de lg ler...tp kuahnyer dh abih...

linn said...

huihhhh....mu simpan berapa lamaa daaaa ketam tuh baru nak masak mlm nih. kalu ketam kari layan ngan spegeti ok gak kot, cuma kuah kena bnyk sket laa. dan telur pun bnyk sket.

ASMT said...

canggih nya uols..nak masak pun surf tenet dulu cari resipi hehehe..life dah menuju ke arah tenet dependent dah nih hehe

eddie dewanaga said...

nampak best.. good job linn...!!

ummifirzanah said...

itu ketam semlm punya ler...
stok baru...bukan saing ngan org wisma...huhuhu..mlm td ingat nk wat cmtu sx dh siap2 bahan tgk serbuk kari dh xde..aduh...last2 masak blackpeper pecah telo jek...ratah gitu jer laa.... de lg 6 ekor stok tuk mlm ni plak....kena p cari serbuk kari arr..

linn said...

ASMT,
tulah pasal. cer kalo takde tenet mmg nanges sket idup sekarang ni tau. kiranye iols adalah seorg yg mengikuti perkembangan semasa laa hikhik.

eddie,
bukan nampak je, mmg best pun hikhik.

ummifirzanah,
haaaa...rugi2 tak simpan serbuk kari.ni dah jumpa lom serbuk kari tuh? jgn 6 ekor tu bwk balik ke new castle udah laa. berebut org2 kg kang.