Tuesday, April 28, 2009

ubi...ubi..

aritu aku adalah ngences (tau tak ngences tu apa? sila rujuk kamus jawa dan org2 jawa sekitar anda, mekasih) tgk blog kak ina yg dok pamer gambo ubi goreng yg sedap. ehh...blog kak ina ni semuanye pun sedap2.

then aku rasa...iskkk takleh jadik ni. kena carik ubi kt pasar mlm. so masa aku pegi aritu kebetulan ada laa org ni dok jual ubi dan nenas dr boot keta dia. kira car boot sale laa ni. ubi baru2 cabut tuh. ini suda bagus!!!

dlm dok excited dan pilih2 ubi tu ada laa plak mamat sekor ni kata "wahhh...nak mkn makanan zaman jepun tuh". ek eleh sibuk je kan. mcm laa aku suh dia byr.


last2 aku amik 4 ketul ubi kayu ngan harga dua hengget jer. sekilo ubi ni rega dia rm1.50. ok laa kan? kak ina kata ada yg sampai rm1.80 kt kl tuh.

dan ubi ni aku nak rebus dan goreng. haha tamak nih. ubi goreng mantep kalo dimakan ngan sambal kicap, tp ubi rebus lak sedap gilo kalo dimkn ngan sambal tumis ngan ikan kering sepat cam gambar atas tu. korang penah tgk tak ikan kering nih? sedap woooo. kalo mkn ngan nasik panas2 buh kicap je pun sedap.


dan bila mood rajin makan dan masak aku dtg aritu aku masak laa sambal tumis dan rebus laa ubi ni pastu goreng sepotong ikan kering. haaa...nampak cantik tak? tu baru rupa, blum rasanye tau.

lagi2 kalo ari tgh ujan dan dilawan ngan kopi panas. perghhhh!!!

10 comments:

ASMT said...

ubi kayu? tu makanan regular saya semasa kat hutan, tapi bakar then tabur garam je laaaa...nak harap ikan masin, sambal tumis etc etc gitu memang susah lah.

lamakk kena masuk hutan senderut kt pahang lak ni bulan depan...stress nyer

linn said...

hishhh...ubi bakar pun sedap apa. ok laa kan ada garam so ada laa perisa sikit.

ASMT ni asik masuk hutan je. keje askar ke?

*larikkkkkk

ASMT said...

ASMT<--- bukan askar, keje kejar orang asli.

adibah said...

kompom sedap nih!! mak mertua lalu pun tak prasan (sebab dia lalu kat luar, dalam dengan keta SmartForTwo dia, on d way nak gi pasar buah mokte huhu)*pecuttt!!!

Ana Ali said...

ASMT keje askar..wahahahahahhah.. gelak guling2 woo..

Lin, nyaman kan ubi rebuslayan ngan sambal tuh..

linn said...

ASMT,
laaa kejar org asli pun kna masuk utam ye. bkn diorg dah duduk bandar ke. contohnye bandar PBB ke.

opssss....org asli kah? hahaha hampun nok mek sujud.


adibah,
huh? pasar buah mokte? dlm keta smart? iskk tak paham...tak paham. tp iskk...lamanye tak mkn mokte. bila nak musim nih?


ana,
ASMT kejar org asli laa rupanye. tu ah ubi ni sedap kalo mkn sekali sekala nih. lepas gian.

eddie dewanaga said...

ngences... hahaha...

*eh, linn, ngencess tu lebih kurang macam 'terliur' kan??

linn said...

aikkk...org johor pun tak tau ke? btol lerr tuh.

cokolat said...

wei.. apsal nampak tempting sangat gambar last tu????
sedap ek cecah dengan sambal?

ko buat aku terliyor ni beb..
huhu!

linn said...

sedap nok. ko try laa nnt.