Thursday, January 22, 2009

bandung - day 2

tajuk entry nye bandung. tp day tu tu kami pegi ke jakarta sebenarnye.

thanks to kak aina dari cari[dot]com yg tolong arrange supir masa kami kt sana. korang kalo nak dptkan travel info leh pegi ke forum cari tu tau kt bahagian vacation, travel, tour & adventures. diorg sgt2 bagus memberikan pandangan dan info. aku yg dah pegi dulu ni pun siap amik lagi nota bandung dr forum tuh. ecehh promot nampak nih.

aku yg nak KCM nih. muka serem sejuk

bertolak ke jakarta dari jam 8.00 pagi WIB (waktu indonesia barat). pg tu aku dah rasa lain mcm jer. diorg esp wani siap tego apsal aku amik bekfes sket, tp aku diam no komen.


start jln je dah ujan renyai2. then masa otw ke sana ujan turun ngan lebatnye. avanza yg sejuk menggila dan ujan kt luar takleh mengcover aku yg berpeluh sakan kt dlm van. smpai kt mana tah aku mintak pak supir heri berhenti sb aku ada feel2 mengalami KCM. tau tak KCM tu hapa? Kencing, Cirit & Muntah laa.


mulanye aku plan nak amik tren je utk smpai ke jakarta sb tren akan amik 3 jam perjalanan, tp drive 2 jam (tak campur jem lg) tp disebabkan brg dagangan yg mmg ku yakin akan bnyk ni so amik laa supir. dan perjlnan mmg laa 2 jam tp campur jem dan sebagainye menyebabkan kami sampai ke destinasi pertama di Mangga 2 pada dkt2 kol 1. gilo kan?

dibah, wani n aku. aku pas KCM baru ok sket

kt dlm mangga dua kitorg pegi ke kedai jual beg, sandal, rambut palsu (pun ada taw), blouse, souvenir dan sebagainye. owhh...kami pegi ke ITC mangga 2 tau sb kt sana ada pasar pagi dan grosir kata org sana. jgn plak ke WTC dia. tu dah lain dah.


jln masa tu mmg teruk gila jam dia. pegi pun wrong timing betul kan. during hujan dan jln banjir.


destinasi seterusnya selepas mangga 2 ialah tanah abg kt pusat tekstil. since TA tutup kol 5, acara shopping2 kt mangga 2 terpaksa dipercepatkan. jam 3 kami dah sepatutnya keluar dr mangga 2. kejap gile kan? last time aku pegi sehari suntuk dok kt mangga dua. kali ni 2 jam? iskk nanges.


kol 3 kitorg cal pak heri supaya dtg fetch. nak ke TA pun satu hal lg jam. dan aku rasa pak heri tak biasa sgt dgn jln short cut kt jakarta tu. tau mmg tau tp yg long cut laa. jadiknye kami sampai ke TA dkt kol 4.30 disebabkan jln banjir.


masuk2 pun mmg bnyk kedai dah katup. aci tak gambar kebaya2 ni aku cilok dari aku nye last visit hikhikhik. ok laa tu kan. tp dlm tutup2 tu pun ada gak kedai still bukak tu yg kena serbu tu.


dah beli2 kebaya, tawar menawar dan abis ratus2 ribu baru ler kami kuar. dan time tu baru terasa lapar. bleh? dkt kol 7 dah tu. tp aku pun dr dulu kalo ke indo mmg camtu. pg dah mkn bekfest kan. dah ptg ke mlm tu baru laa teringat nak mkn tghari.


pak heri bawa kami ke restoran makanan padang. restoran simpang raya cabang jakarta. cabang tu cawangan lerr uols. ikut ckp org sana hiks. restoran ni aku rasa kalo memana supir pun bwk tourist akan bwk ke sini. kt bandung pun ada satu restoran ni. pd aku food kt simpang raya ni leh tahan laa. kalo kt jakarta aku prefer ke restoran garuda lagi utk masakan padang ni. choices lg bnyk. es teller dia maveles. iskk lapo perut cite2 es teller nih.


pas mkn kami pun gerak balik ke bandung. time balik tu diorg cite pak heri mcm bwk jet. tp since aku dah kebaboom aku tak sedar hapa2. smpai hotel bih kurang kol 10 gak padahal kalo charter supir ni time dia dr jam 8 pg smpai 9 mlm. sib baik dia tak kisah masih senyum je. agaknye sb kita bg tips bnyk kot kihkihkih.

kesimpulannye kan utk korang2 yg nak travel hari dari bandung ke jakarta, naik tren jelah. korang tak perlu risau psl org ramai, naik yg executive coach je. tak ramai org sana guna sb diorg rasa sgt mahal. dan kt jakarta jgn guna teksi tp guna bas way. dia kt mana2 je pun ada dan tak jam sb lane tu mmg khusus utk dia jer.

trip ni satu pengajaran wat kami. jgn ke jakarta in januari/feb dan jgn naik keta/upah supir. buang masa shopping anda je tuh!


10 comments:

adibah said...

Aku rasa kita shopping xpress kat Jakarta. Main grab je! Huhuhu.

Zuer said...

huhu...shopping dalam banjir ker Cik tipah !!?

Ungku Nor said...

cantik2nya kebaya dia ek?
kalo konvert to RM jadik bape harga dia?

daydeck86 said...

best nyer kalau ke bandung kan

linn said...

adibah,
super express nok. berapa menit je leh dpt brg sume tuh hiks.

zuer,
banjir kt luar, soping kt dlm mall. tak sama ooo.

linn said...

ungkunor,
ada yg semurah rm50 smpai yg semahal rm200 pun ada kak. depends on sulam dan kain dia.

daydeck86,
itulah pasal. daydeck tak repeat paper bandung ke? takkan kejap dah lulus kot hehe.

daydeck86 said...

sorry daydeck repeat bulan april n bulan august
skali 2 da aku repeat paper bandung
ada jumpa artis tak
hhahahahaha

linn said...

oh syioknye repeat paper lg. jumpa sorg tu mcm artis tp tatau nama dia. rasanye mesti bintang sinetron tu.

daydeck86 said...

mmg syok pun
tapi duit pun pun best ar kan
next month daydeck g medan
tapi member sponsor ticket

Yan said...

Shopping shopping shopping...memang best bangettt wooo....:)