Thursday, January 15, 2009

keretaku

last week masa aku pegi ke tesco ngan miss I, aku terpasan yg tayar aku dah kuar benang.

bunga ada lg tp benang dah keluar. cissss.gitu laa kan kalo beli tayar second hand. kena tgk bebetul, kang diorg bg tayar toreh.


since dok pasir gudang ni dah beberapa kali gak laa aku tukar tayar. ada beberapa sebab berlakunye perkara spt itu antaranya :

  • jln kt sini yg teruk sb lori2 kan bnyk. so tayar cepat abis bunga.
  • cara pemanduan aku yg tak seberapa mungkin menyumbang kpd perkara tu.
  • tgk laa size aku yg semakin gorila ni. mana tayar tak haus.

so ptg tu gak aku ke kedai tayar nak tukar lagi. yelah..kan nak jln jauh. eh ke kl kira jauh apa, dgn tayar yg dah kuar benang tu bukan nye selamat.


nyonya tokey kedai tu tgk muka aku je dah tau dah. soalan lazim dia tanye "bila lu mau tukar ream lor. sudah bengkok2 maa. talak sedap oo". aku jwb..."nnt laa nya, tunggu bonus." bonus mende yg aku nak dpt tatau laa. air soya bonus kot hehe.

dah buat kelentang kelentung, terbang duit aku beberapa ratus baru lerr aku balik. suka gaknye nyonya tu kan setiap kali aku dtg mesti bukan satu benda je aku buat.

cissss....


p/s : aku lg berlibur. balik nnt aku jwb komen yea.


10 comments:

Dakjaat™ said...

ooo .. dah keluar benang takleh ek?? tayar dakjaat tumbuh plak bunga.. camne lak tuh? kuikuikui~

Amy Maznan said...

aku yg baru beli keta pun..kena tukar tayar gak...maybe sbb berat aku yg melampau2 ni kot? hahaha

eddie dewanaga said...

linn, tanya sikit, jgn marah...
award dari adibah tu sweet, tapi gua kurang berkenan kat huruf 'Y' tu...

ada unsur2 Hanukkah, perayaan agama bangsa Yahudi, gua tak berapa pandai, so, sapa2 yg terbaca ni, correct me if i'm wrong...

lily lotus said...

uish dah keluar benang..silap2 klua dawai skali..huehue..biar terbang beratus dari keta terbang :P

cokolat said...

pasir gudang banyak lorikann??? kenderaan berat yang melampau... tu habes jalan tu...

linn said...

dakjaat,
tumbuh bunga ke? kena siram selalu tu, nanti subur leh bukak kedai bunge lak kehkehkeh.

amy,
uikkk..baru beli dah tukar? ko join kl drift ke nok? hebat! hebat!

eddie,
ohh..ye ke. nnt wa amend laa award tu. tq yea sb bgtau.

lilylotus,
ada ke smpai kuar dawai? cam seram lak bunyinye hehe.

cokolat,
kenderaan berat mmg bnyk nok, pemandu berat apatah lagi. gitu!

AnakSedaraMokTehNakBalikUmahPBBopss!!silap said...

bila nak beli tayar nanti selain pilih saiz tayar yang sesuai dgn kete, contohnya saiz tayar kete ciksept11 175/65/14 (contoh je lah nih tau!!hehe 175 = lebar tayar, 65 tebal tayar, 14 saiz rim), kena gak tengok tarikh bila tayar tu diproduced (ditulis dgn 4 angka dlm petak kat tayar tuh, contohnya 5105 = 5.1.2005, 6708 = 6.7.2008). semua ni tertera kat setiap tayar, ramai pemandu esp. pompuan kena tipu dgn tauke tayar..beli tayar baru, memang baru tapi diberi tayar dah bertahun2 tersandai kat kedai. tayar 'perfect' 3 tahun dari tarikh produced. selepas 3 tahun, mutu tayar berkurangan walaupun masih dara lagik. so kalau nak beli tayar minta tayar produced tahun semasa lah, unless awal januari kena gak la accept tayar akhir tahun 2008. then tu baru bebetul tayar baru and worth dgn duit. terima kasih ciksept11 sebab ngajar saya pasal tayar nih :) tenkiu tenkiu..

adibah said...

Pitam!!!!!!!!

linn said...

anaksedaramokteh,
pasal tayar ciktipah tau dah laaa... eceh kerek nih sok2 lupa gak jadik mcm kes minyak enjin ni kang kehkehkeh.

linn said...

adibah,
laaa.. nak pitam pi laa kajang. opsssss....