Friday, January 16, 2009

minyak enjin lg

ni adalah rentetan pada kes lawak seram yg kena gelak ngan mek IT tu.

aku ngan gigih dan semangat nak carik minyak enjin (minyak hitam laa kalo sapa yg tatau tu) kt kedai. aku ingat nak ke stesen minyak je. senang nak dpt. lgpun aku nak yg 1 liter jer sb malas nak simpan kang tumpah2.

carik minyak petonas kt shell???

dkt umah aku tu ada petronas. aku pegi laa ke sana. tgk2 kt sana penuh ngan minyak synergy jer. aku dah bising2 laa dlm hati, kedai beso2 jual minyak ni je ke. minyak yg aku nak takde. rasa yg tak sabo menyebabkan aku ke kaunter.

tp lucky sesgt org agak ramai ari tu. dan tetiba aku teringat yg aku nak guna tu minyak helix super. helix super tu ko carik laa kt mana2 petronas takde nak jumpa nyer sb dia keluaran shell.

dan blum smpai turn aku, aku dah u-turn utk keluar dr kedai petronas tu menuju ke shell berdekatan. sib baik sgt laa mulut aku tak lancang mengkomplen aritu, kalo tak aku sendiri yg malu.

ni haa minyak betuah yg hampir2 menyebabkan aku malu sendiri

apsal laa aku ni slow sgt kalo hal2 yg berkaitan ngan motor/kereta ni. tau tu tau tp slow sgt aku nyer processor. mcm ada barrier yg mem block menda tu kuar dr kepala haku.

isk isk iskkk....


p/s : aku lg berlibur. balik nnt aku jwb komen yea.


10 comments:

cokolat said...

aku rasa bangla kat petronas tu lagi lagi pandai bab2 ni ok!
hahahaha.... takpe linn... learn from mistake!

sepet a.k.a zack_u said...

ku lgi lembab bab2 tu..
bukan bab tu je..sume bab pon ku jahil..
hehe!!

linn said...

cok,
bangla mesti laa tau nok kalo tak harus terbako keta kita kang :D.

linn said...

zack_u,
takpe...sket2 belajo kang tau laa sume. kan? kan? kan?

AnakSedaraMokTehSukaHatiDiaJeMencelah said...

ciktipah tahu ker apa makna gred minyak engine yang ditulis kat botol tu contohnya kat pics botol petronas tu 5W-40 dan botol shell lak 20W-50?

apek mekanik bawah pokok ketapang bagitau, selain pilih jenis minyak (mineral based, semi-sentetik, full sentetik), number gred kelikatan minyak di atas tu penting gak supaya kete berdesutttt!!! nanti kat pasir gudang.

saya copy & paste satu artikel nih dari tenet utk rujukan :

Gred kelikatan minyak pelincir kebiasaannya ada tertulis pada botol cthnya seperti 5W40, 10W60, 10W30, 15W40, 20W50, 10W40, 10W30, etc

Nombor di hadapan W bermaksud kelikatan ketika suhu sejuk. Nombor selepas W, adalah kelikatan tahap tertinggi suhu yg boleh diterima oleh minyak itu. Sebagai cth, 5W40. Bermakna nombor 5 itu, enjin senang dihidupkan pada waktu suhu yg sejuk dan 40 pula suhu tertinggi yg minyak itu boleh terima. Dan gred ini adalah sesuai bg negara iklim sejuk.
Bagi kereta enjin berkapasiti diantara 600cc - 1300cc disarankan menggunakan minyak gred 10W30, kerana gred ini adalah sesuai. Nak pakai 15W40 atau 20W50 pun boleh. Terpulang kpd saudari.

linn said...

waduh..komplit banget penerangan ini. harus ku simpan di buku nota ni. makasih ye pak.

ehhh..anaksedaramokteh ni harus dipanggil pak ke ibuk ke mas ke tante ke kakek yea? rasanye kakek pun ok kan?

adibah said...

Kan.....!!!! CikTipah, sebab itu lah keta sepot mak skrang ni berdesuttt!!!! kat Kelumpo ni ha... Kejap2 berdesutttt!!! pegi Jalan Pahang. Kejap2 berdesutttt!! pegi Kajang balik kampung. gittew! Hiks!

linn said...

wahwahwahhh..berdesut2 ye. oitttt ketaku yg tak berapa berdesut tu dpt pangkat ok kt kondo uols. bergaris2 kt atas cover enjin tu. hishhh sapa nye keje laa tu.

meetunclekarim said...

linn...ko pakai jer minyak masak cap ayam,takpon ko beli jer minyak dagu...ok gak.huahuahuahua

linn said...

best gak kan minyak dagu. nnt trus keta aku jadik misteri nyai rapit ke suster ngesot ke sundel bolong trus.