Friday, January 23, 2009

bandung - day 3 part 1

pagi :

kitorg bgn lewat sket sb nak kuar dlm kol 9 pg. masa bekfes tu dibah dah menunjukkan ciri2 ketidak-laratannye utk berjln. so after bekfes dia pun meng-kompemkan diri utk tak jln sb tak sihat.


destinasi kami ialah ke pasar baru. utk ke pasar baru naik angkot kena jln ke belakang hotel utk dptkan angkotnya. dlm jln2 tu baru aku pasan situlah letaknye bandung indah plaza (BIP). dkt gila babas ngan hotel. before this tini penah bgtau tp aku tak take note. tau lerr aku ni bab2 jln mmg sgt fail.


pasar baru ni tempat dia lebih kurang tanah abang di jakarta tu. cuma kt sini lebih sket. mcm2 ada jual in 1 roof. kt luar ada peniaga2 lesehan yg jual brg2 spt t-shirt, pashmina, (btol ke aku ngeja ni) tudung ibu arini, purse dan mcm2 yg harga dia murah sket berbanding dgn yg ada di dlm pasar baru. so kalo sapa2 nak bli brg kt luar tu baik beli jer sb harga dia mmg lebih murah esp mcm pashmina dan tshirt.


dlm pasar baru 1st sekali yg kitorg pegi ialah kedai telekung. before this kitorg pegi kedai memana je, tp since kak aina cari[dot]com kata "pegi ke toko laris dan sebuk nama akak", aku pun try laa ke sana. dan mmg mcm magic ok harga dia bleh turun camtu je. tp mmg best kitorg dpt harga kak aina kt situ. kang kalo korang nak ke sana pun buat laa cenggitu. toko laris ni kt lantai 1 tau.


then kami ke seroja jaya utk cari kebaya sulam lagi. kedai ni ialah distributor batik kt pasar baru dan aku penah ke sini sebelum ni. harga dia naik sket tp since kami pernah ke sana, dpt lg diskaun. ohhh...best tol shopping dpt diskaun2 ni kan.


then aku carik baju kain ela yg dipesan oleh org2. mcm2 kedai gak yg ada tp tulah terkilan sb tak dpt beli kt tanah abang. kain kt sana lg cantik2 aku rasa. isk isk...sedeyyy laa.


masa kt toko laris ada seorang tante tu dok promote kami suh ke kedai dia kt lantai 4. tante ni sgt laa peramahnye dan mmg sesuai laa dia buat marketing. aku ke sana nak bli bedak pixy. uol tau ke bedak pixy tu apa? alaa jual kt pasar mlm bnyk. tp kt sini mahal lerr.


tante : kamu tau usia tante berapa?
kitorg : dlm 40an cmtu kot.

tante : nggak...tante udah 50an. lihat kulit tante bagus kan?
aku : alaa tante buat botox, suntik & operasi plastik tu.
tante : ngggakkkkk...aduh kamu ni. tante guna ubatan ini ajaa..


haa tu dia dok promot brg dia. dlm nak beli bedak tu dia dok promote suh beli brg2 yg lain. mcm aku ni of koz laa dia suh beli ubat kurus kan. dia kata lg artis msia ramai ke sana beli ubat dia, mcm fedtri yahya, dynaz mokhtar, rozie rashid etc. yolah tante oi. tp kami nak bedak pixy jer.

pastu round2 pasar baru beli itu ini dlm tghari tu kami balik dulu ke hotel sb tgn dah penuh.


9 comments:

daydeck86 said...

kalau ke pasar baru kena pergi kedai sircinta jual baju kebaya kat situ
leh dapat murah

daydeck86 said...

ADA BELI PISANG CHEESE KAT BAWAH SKALI TAK
BEST GLER PISANG CHEESE

linn said...

sircinta tak pegi tp pegi kt seroja jaya. dia tu pun murah gak sb selalu ke sana time ke bandung.

linn said...

pisang cheese adalah wajib kalo ke bandung kan. mesti lerr beli heheh.

daydeck86 said...

ada dak tuk aku pisang cheese nyer
wakakkakakaa

Zuer said...

tante...nampak muda yek !!! huhuhu...korang beli tak ubat yang tante pakai...tu !!! biar kak did ngan cik tipah,....nampak muda gitu !!!!

Yan said...

Nak itu baju kebayaaaaaaaaaaaaaaa....cantik la..:))

linn said...

daydeck,
sume dah masuk dlm perut aaaa.

zuer,
kak dib ngan ciktipah tak pakai apa2 pun dah nampak muda gak. ecehhhh...

yan,
cantik kan? kalo kt sana geram mcm semua nak dibeli jer.

Emma said...

baru2 ne gie bandung pon jumpe gak tante tu! riuh n laju sgt mulut die becakap..dressing x hengat..dgn boot segala dok jalan2 dlm pasar baru promo kedai obat die..kih3